Η ελληνική ραδιοφωνία προάγει τον ελληνικό πολιτισμό

Η ανακάλυψη του ραδιοφώνου ακολούθησε μια μακρόχρονη σειρά τεχνολογικών εξελίξεων. Ο ερευνητής Νίκολα Τέσλα κατασκεύασε την πρώτη γεννήτρια υψηλών συχνοτήτων το 1889 και το 1893 έκανε τα πρώτα πειράματα στον τομέα της ραδιοεπικοινωνίας.

Ακολούθησαν πολλές πειραματικές ραδιοφωνικές εκπομπές σε όλον τον κόσμο, αλλά ως εφευρέτης του ραδιοφώνου θεωρείται ο Γουλιέλμος Μαρκόνι. Στην Ελλάδα οι πρώτες άδειες για εκπομπή άρχισαν να δίνονται το 1921 από το Υπουργείο Ναυτιλίας, ενώ ο πρώτος ραδιοσταθμός με σταθερό πρόγραμμα ιδρύθηκε το 1926 από τον Χρήστο Τσιγιρίδη, στη Θεσσαλονίκη.

Εργαλείο για διαμόρφωση συνειδήσεων

Ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς ίδρυσε έναν κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό το 1935, με τεχνολογικό εξοπλισμό της γερμανικής εταιρείας Telefunken, εμπνευσμένος από τη ναζιστική Γερμανία και τη φασιστική Ιταλία, όπου το ραδιόφωνο είχε αποδειχθεί ένα επιτυχημένο εργαλείο προπαγάνδας.

Μετά την απελευθέρωση ιδρύθηκε το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) και παράλληλα το ραδιόφωνο της Υπηρεσίας Ενημερώσεως Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΕΝΕΔ). Το 1950, το ΕΙΡ ήταν μία από τις 23 ιδρυτικές οργανώσεις του Ευρωπαϊκού Ραδιοφωνικού Οργανισμού.

Από το κρατικό μονοπώλιο στην έκρηξη της ιδιωτικής ραδιοφωνίας

Ο πρώτος μη κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός που εξέπεμψε στην Ελλάδα ήταν ο 9.84, του Δήμου Αθηναίων, παρά την απουσία νομοθετικού πλαισίου, το 1987. Την ίδια χρονιά πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιδιωτική ραδιοφωνία και εκατοντάδες ραδιοσταθμοί ιδρύθηκαν σε όλη την Ελλάδα, τόσο μουσικοί όσο και ενημερωτικοί.

Στοιχείο συνοχής για την ελληνική ομογένεια

Η Φωνή της Ελλάδας, που καλείται επίσης ΕΡΑ 5, είναι η διεθνής υπηρεσία της ελληνικής ραδιοφωνίας, που εκπέμπει στα βραχέα κύματα και μέσω δορυφόρου και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη και ιδιαίτερα σε περιοχές με ισχυρή ομογένεια, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Αυστραλία.

Το πρόγραμμα της Φωνής της Ελλάδας περιλαμβάνει δελτία ειδήσεων, πολιτιστικές ειδήσεις και ειδικά αφιερώματα στον ελληνικό πολιτισμό, την ελληνική λογοτεχνία και τις πιο πρόσφατες πολιτικές και οικονομικές ειδήσεις, επιτρέποντας έτσι στους ομογενείς να διατηρούν επαφή με τη χώρα καταγωγής τους.