Το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο για το ραδιόφωνο

Με τη διάδοση και την καθολική κυριαρχία της τηλεόρασης αλλά και την ανάπτυξη των διαδικτυακών μέσων αναπαραγωγής, το ραδιόφωνο στην παραδοσιακή του μορφή υπέστη ένα καίριο πλήγμα ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες κι αυτό γιατί έπαψε πλέον αποτελεί το μόνο μέσο ενημερώσης και ψυχαγωγίας. Παρ’ όλα αυτά, η ποιότητα του ελληνικού ραδιοφώνου δεν έχει πληγεί και έτσι οι ακροατές μπορούν να απολαμβάνουν προγράμματα που καλύπτουν κάθε τους ανάγκη, είτε αφορά στην ενημέρωση είτε στην ψυχαγωγία.

Τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία για το ραδόφωνο

Μιλώντας συγκεκριμένα για το ελληνικό ραδιόφωνο, οι διαδικασίες νομιμοποιήσης ενός ραδιοφωνικού σταθμού έχουν γίνει πλέον πιο αυστηρές, με αποτέλεσμα να εκδίδονται λιγότερες άδειες. Με τη δειλή οικονομική ανάκαμψη που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, οι αιτήσεις για αδειοδότηση έχουν αρχίσει και πληθαίνουν καθώς όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες φαίνεται να επενδύουν στην αλλοτινή αίγλη του ραδιοφώνου, εγκαταλείποντας το κέρδος τηλεοπτικών εκπομπών με αυξημένο κόστος και αμφιλεγόμενη ποιότητα μέσα στο αδυσώπητο περιβάλλον του τηλεοπτικού ανταγωνισμού.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως στο ραδιόφωνο δεν διενεργείται καθημερινά αγώνας δρόμου για τον σταθμό με τη μεγαλύτερη ακροαματικότητα και το μεγαλύτερο μερίδιο στη διαφημιστική πίτα. Ο ανταγωνισμός των ραδιοφωνικών σταθμών, εξάλλου, αποτελεί αντικείμενο ρύθμισης από το το εθνικό δίκαιο και συγκεκριμένα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τον Τύπο και το Ραδιόφωνο, με στόχο πάντα τη διασφάλιση της ανέκπτωτης ποιότητας του ραδιοφωνικού προϊόντος.

Σχετικά με τη διαδικασία αδειοδότησης των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής ραδιοφωνικής εκπομπής ελεύθερης λήψης Εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, αρμόδιο είναι το Εθνικό Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ενώ της διαδικασίας προΐσταται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Κατά τη διαδικασία αδειοδότησης, ο υποψήφιος ραδιοφωνικός σταθμός καλείται να δηλώσει αν θα προσλάβει ενημερωτικό ή μη χαρακτήρα, δήλωση η οποία είναι δεσμευτική για τα προγράμματα που θα παρουσιάσει. Σε περίπτωση παραβίασης αυτής της δήλωσης και μεταβολής των προγραμμάτων του από ενημερωτικά σε ψυχαγωγικά και το αντίστροφο, τον περιμένουν από τσουχτερά πρόστιμα μέχρι και ανάκληση της άδειας εκπομπής!